Népszerű bejegyzések

2011. október 17., hétfő

Toledo


Szombaton Andrissal kiugrottunk megnézni Toledót. Mindössze 70 km-re van tőlünk ez a szép kis középkori városka, Madrid környékének egyik elsőszámú turistalátványossága.

Toledo a Tajo folyó kanyarulatával körülvett dombra épült. Középkori városfal védelmezi az amúgy nem túl nagy, de látnivalókkal rendesen telezsúfolt óvárost. Kollégáim az utazás előtt felkészítettek, hogy miket érdemes és miket kell megnézni, ha már ott járunk. Három kultúra városának tartják, mert arabok, zsidók és keresztények éltek itt felváltva, illetve együtt. Ez meg is látszik a városképen. Egymást váltogatják a keresztény templomok, az arab mecsetek és a zsinagógák, illetve sok olyan épületet is lehet látni, amelyek két vallás építészeti stílusát is magukon viselik. A rengeteg vallási célú épület mellett múzeumok, kastélyok és nagyon hangulatos, néha igen szűk középkori utcácskák várják a látogatókat. Mivel Toledo egy dombra épült a Tajo partjára, a panoráma se semmi. A várost a folyó melletti úton körbejárva gyönyörű látvány fogadott minket.

Említettem, hogy a város a sok látnivaló, a gyönyörű fekvés és a középkori hangulat miatt a környék egyik első számú turistacélpontja. Ennek van előnye is és a csóró fiatalok számára jelentős hátránya is. Az ide érkező turisták minden igényét kielégítik, nagyon jól fel vannak készülve a végtelen számú látogatóra. Az újabb városrészből például mozgólépcsőn mehetnek fel az óvárosba a kevésbé sportos és a lustább turisták. Ami még nagyon tetszett, hogy sok lakóháznak nagyon szép belső udvara van és ezeket meg is lehet tekinteni. A lakók büszkék rájuk, a város időnként még versenyt is rendez a legszebb belsőudvar címért. A város nagy hátránya a kispénzű utazók számára az arab világot meghazudtoló üzletiesség. Gyakorlatilag a parkban sörözés és egy elég fapados galérián kívül mindenhova legalább két eurós belépőt szedtek, még a legutolsó eldugott apró kápolnácskába is. Az útikönyvekben külön kiemelt, híresebb látványosságok megtekintéséért természetesen többet kérnek. Ha valaki Toledóba jön, mindenképpen készüljön fel rá, hogyha nem csak kívülről akarja megnézni az épületeket, akkor a nap végére szép kis összeggel lesz rövidebb.

Toledo gyönyörű, ha valaki a környéken jár, muszáj megnéznie. Sok dologra igaz, hogy nem a méret a lényeg. Toledo óvárosa nem túl hatalmas, de annál szebb. Viszont a viszonylag kis terület miatt szerintem egy nap elég rá, ha reggeltől estig megy az ember.