Népszerű bejegyzések

2012. február 14., kedd

Madrid TOP 5


Madridban örökre nem laknék. Hogy miért? Mert drága, néha túl nagy, túl zsúfolt, a számomra oly kedves sok madárral kecsegtető vizes élőhelyekből kevés van arrafelé, ráadásul nincs egy árva tengerpartja sem.

De…

…Madrid egy fantasztikus város. Kellett egy kis idő mire beleszoktam, de az előbb felsorolt hátrányok mögé nézve láthatóvá váltak azon tulajdonságai is, amiért minden Madrid-fan folyton arról áradozik, hogy mennyire jó ez a hely.

Az általam első ránézésre egyhangúnak ítélt városképről hamar megváltozott a véleményem, leesett, hogy Madrid baromira sokszínű. A hangulatos és bulis La Latina, a turistás, de látványos Sol környéke, az extravagáns Chueca, az egyetemisták lakta Moncloa és Tetuán, és persze a multikulti-underground Lavapiés vagy a számomra legkedvesebb fiatalos

Malasana mind-mind olyan kerületek, amelyeknek van saját karakterük és mindegyikben van valami, amit lehet vagy szeretni vagy nagyon szeretni. És akkor a külsőbb részekről még nem is beszéltem. Halkan megjegyzem, hogy Malasanát nem csak én csipázom, hanem Manu Chao is megénekli a „Me gustas tu” című, amúgy nem túl bonyolult szövegű slágerében.

A másik dolog, ami nagyon bejött Madridban, az általam még soha nem tapasztalt hihetetlenül pezsgő kulturális élet. És most nem csak a bulikra kell gondolni. Habár a partizásnak is megszámlálhatatlan módja akad, a szórakozás szelídebb, általam eddig kevésbé bebarangolt, avagy ritkábban látogatott világában is a végtelenhez közelít a lehetőségek száma. Koncertdömping, szépművészet, kortárs dolgok, ismeretterjesztő kiállítások, kulturális rendezvények, civil kezdeményezések, spontán önszerveződések, ésatöbbi, ésatöbbi, ésatöbbi. A turistás, képeslapokon szereplő „kötelező megnézni” típusú madridi látnivalókat kis túlzással egy délután alatt ki lehet pipálni, de a többire négy hónap sem volt elég. (Persze úgy négy hónap, hogy heti öt munkanap azért be kellett menni a dolgozóba.)

Végül következzen 5 nagyon jó kis madridi szórakozási lehetőség, amelyek mindegyike talán nem szerepel a turistakönyvekben, de ha valakit véletlenül arra sodor a keleti szél, annak jó szívvel ajánlom.


Tabacalera

Megközelítés: Embajadores metrómegálló mellett.

Na erről az underground helyről már sokat írtam. Egy ilyen kéne Pestre is. A multikulti Lavapies negyed közepén a hatalmas régi dohánygyár hangulatos épülete, amit befoglaltak a civilek és a legenda szerint pénz hiányában a város hagyta is nekik. A hely honlapján (www.tabacalera.net) bővebb infó van a bulikról, tanfolyamokról és miegymásról. Nyáron a hét vége felé fergeteges bulik vannak a gyárudvarban.


Retiro

Megközelítés: Retiro és Ibiza metrómegállók.

A Retiroról is írtam már elég sokat, a csónakázótavat le is fikáztam rendesen, de a park maga szép időben kihagyhatatlan. A legtöbb program és a legnagyobb tömeg vasárnap van.


La Latina vasárnap délután

Megközelítés: La Latina metrómegálló.

Ha van madridi népszokás, akkor a La Latina bárjainak vasárnap délutáni meglátogatása az. A komplett madridi lakosság fogja magát és vasárnap hat fele elözönli a Latina hangulatos bárjait tapaszozás és iszogatás céljából. Rettenetes tömeg van, sokszor az utca is csordultig van emberekkel. Meg kell szokni, de fíling.


Cantamananas

Megközelítés: La Latina metrómegálló.

Civil dolog. A La Latina metrómegálló melletti lepukkant udvarban néhány művész összedobott raklapokból és kábeldobokból pár asztalt és széket, néhány lelkes zenész pedig vasárnap délután kettő és hat között kiáll örömzenélni a színpadra. Ingyen van, sört is árulnak, egy erősebb szombat éjszaka után príma program kimenni oda, sörözgetni, beszélgetni és zenét hallgatni. Tökéletes példa a baromi aktív madridi civil élet szuperzsír kezdeményezéseire.


Malasana

Megközelítés: Tribunal metrómegálló.

Na ez is egy olyan hely, ahonnan nem tudnék egy konkrét legjobb dolgot kiemelni. Tele van apró és kevésbé apró helyekkel, részletekkel, amiket érdemes felfedezni. Talán az is elég, ha annyit mondok, hogy ez a diáknegyed közepe, a fiatalosabb éjszakai élet lelke, állítólag Almodovar régi törzshelye. Na ez Manu Chao Malasana-ja. A legpezsgőbb élet csütörtöktől vasárnapig, a délutáni és esti órákban fogadja a fiatalokat.

Madrid jelképe, a maci