Népszerű bejegyzések

2009. október 21., szerda

Madaras: brutális énekesvonulás

2009.10.20.

A szokásos kedd délelőtti madarászásom célpontja ismét Pujol volt. (Ez az a kis bokros erdős rész a tengerparton dűnesorral.) Múlt héten elég volt a récézésből egy időre.
Döntésemet végül is nem bántam meg. Az enyhe, borult időjárás a mérsékelt szellővel ideális volt az énekesezésre. Először kimentem a dűnesorra, ami a helyi jobb poszátákon kívül egy csapat pityert dobott. Sajnos csak réti pityerek voltak, viszont itt át lehet nézni őket rendesen! Habár itt is ugyanolyan idegesen viselkednek, mint máshol, de a homokos, rövidfüves élőhelyen egyszerűbb őket megtalálni, mint a harmiccentis repcében. Nem tudnak elbújni. Meglesz még az a sarkantyús pityer!:)
Utána a seewatching nem hozott semmi különlegeset, úgyhogy mentem is énekesezni. Brutális volt. Ilyet legutóbb Dobrudzsában láttam. A tengerpart melletti valamilyen fenyves-bokros soron olyan mennyiségben mentek keresztül az énekesek mint ott. Megálltam néhány jól átnézhető fa mellett és az énekesek csak jöttek. Egyszerre mindig volt legalább 8-10 madár az általam figyelt két fán és folyamatosan cserélődtek. A legtöbb madár barátka volt, de sok volt a vörösbegy, házi rozsdafarkú, csilpcsalp, fitisz, stb. Persze beesett néhány más faj is, például egy törpeposzáta! Ha igazi ritkaság nem is volt, de élménynek mindenképpen jó volt egy-két óra alatt ennyi énekest látni egyhelyből, ja és persze a törpeposzáta.
A nap során megfigyelt jobb fajok:
szula
korallsirály
karvaly
vörös fogoly
hegyi billegető
kerti rozsdafarkú
réti pityer
vörös fogoly
törpeposzáta
kucsmás poszáta
bajszos poszáta
bujkáló poszáta
szuharbújó
nagy őrgébics (meridionalis)

2009. október 18., vasárnap

Nem madaras: pár rövid történet

2009.10.18.

Nem madaras dolgokról már rég nem írtam, hát most írok, úgyis esik most az eső és nem lehet csinálni semmi hasznosat.

Még a múlt szombati bulin (részletesebben nem írnék róla, csupán a kulcsszavakat, amiből jó képzelőerővel össze lehet rakni az eseményeket. Íme a kulcsszavak: fejvagyírás játék azért hogy eldöntsd mit iszol, libikóka, talált bevásárlókocsi, talált fotel, talált fotel a bevásárlókocsiban, Jani a fotelben a bevásárlókocsiban, játszótér, club Cube, piamaradékok összeöntögetése és elfogyasztása, tévedésből egy helyi fickó koktéljának piamaradékká minősítése és elfogyasztása, stb.) Szóval ezen a bulin Janinak támadt egy ötlete, hogy lehetne pénzt keresni: sört kell árulni éjszaka a részegeknek! Hát meg kell adni a fiatalságnak azt, ami az igénye! Szerdán mentünk is dolgozni. Vettünk egy kocka olcsó dobozos sört és egyeurós áron értékesítettük az utcán, éjszaka, direkt marketinggel. Még a munka előtt megtanultuk, hogy van spanyolul az 'olcsó hideg sört vegyenek' kifejezés. Másfél óra alatt sikerült eladni hatot, ami annyira nem is rossz, csak sajnos mialatt eladtuk a hat sört, mi is megittunk hatot, ezzel felemésztve a hasznot. Nembaj, legalább ingyen söröztünk munka közben. Ha most nem is volt bevétel, legalább az kiderült, hogy ezzel tényleg lehet egy kis pénzt keresni, csak nem kell közben meginni az árukészletet. Nem tudom mikor megyünk dolgozni legközelebb, de szerintem a következő héten szabit veszünk ki.

Szerda este munka után még azért lementünk kicsit bulizni valahova, utána pedig volt egy kis bunyó a rendőrökkel. Nem igazi bunyó, csak úgy barátságból. Történt ugyanis, hogy hazafelé mentünk Bettivel és összefutottunk Betti spanyol barátjával, Luisszal, aki rendőr és az ő rendőrbarátjaival, akik épp a szabad estéjüket töltötték. Nem voltak szomjasak és éppen pankrációztak egymással az utcán, amikor rájuk akadtunk. Betti jól le is szúrta őket, hogy milyen gyerekes dolog ez. Eközben én is elmagyaráztam nekik, hogy a verekedés az csúnya dolog, hagyják abba, játsszunk inkább alkarozást. Gyorsan megtanítottam az egyik rendőrnek és el is kezdtünk egy menetet. (Csak az újak kedvéért: alkarozáskor a résztvevők erősen összeütik az alkarjukat és ezt többször ismétlik gyors egymásutánban, egyre erősebben, általában üvöltve. Aki előbb elkapja a kezét, az puding.) Rájöttem, hogy a részeg rendőrök nagyon jól bírják a fájdalmat, ami ugyebár rossz hír volt nekem. Végül is nem lettem puding, de ez csak annak köszönhető, hogy az egyik ütésem kicsit lecsúszott és állcsúcson találta a rendőrt és utána néha már csak a levegőbe ütöttünk. Végül kiegyeztünk döntetlenben. Ha neki csak feleannyira fájt, mint nekem, már akkor sem tud majd írni másnap. Csütörtökön a Botellónon mondta Luis, hogy ez a kollégája igencsak fájlalta a karját, tehát tényleg nemcsak nekem fájt. Zsír.

Egy húzós csütörtök és péntek után pihenésképp tegnap az estét Janiék haveri körében, beszélgetéssel töltöttem. Nem volt nagy buli, de jól elvoltunk. Kicsit be is mákoltunk, de nem durván. Volt egy kis hídmászás is. Hazafelé pont a feketepiac felé vitt az utam és ha már ott voltam szét is néztem. Tényleg lehet mindent kapni ott, nem csak biciklit. Vettem olcsóért kotyogós kávéfőzőt, dzsekit, napszemüveget és zoknit. Összesen 14 egység volt minden együtt. Mondjuk azt csak itthon vettem észre, hogy a zokni 41-es és lehet kicsi lesz a 47-es lábamra, de legalább nájki és vadiúj.

Madaras: biciklis limikólázás



2009.10.17.

A tegnapi buli miatt csak kora délután indultam neki madarászni bringával. Tudtam, hogy a hely, ahova megyek, csak 25 km-re van, ami nem sok, de visszafele rájöttem, hogy a 25 km-t kétszer kell megtenni, oda és vissza. Kicsit lefáradtam.

A mostani célpont az el Palmar körüli rizsföldek voltak. Úgy néz ki ez a terület majdnem, mint az apaji árasztás, csak épp sokkal nagyobb. Emiatt a madarak is jobban szét vannak szóródva. Néha egész komoly távolságot kell megtenni, hogy rátalálj egy csapat madárra. Ideális partimadaras élőhelyek vannak kilométereken keresztül és nincs annyi madár, hogy mindenhova jusson. Több csapat repült át fölöttem, de aztán eltűntek a messzeségben. Nagyon jó fények voltak végig és végül egész jó kis partimadarakat is láttam, tehát nagyon élveztem a délutánt. A megfigyelt jobb fajok:

szerecsensirály (egyáltalán nem gyakori itt, ez volt a második vagy harmadik alkalom hogy láttam)

sarki, temminck, apró, havasi pufi

törpesas

korallsirály

rengeteg gólyatöcs

kék fú (itt tényleg elég sok kék fú van, és néha kint páváznak a rizsföld közepén, ezért könnyű jól látni őket)

Nem madaras: kis kultúra



2009.10.15.

Egy kis kultúra. Múlt hétvégén adtam a kultúrának. Voltunk bikaviadalon. Érdekes volt, de egyszer elég is volt. Kinyírtak hat bikát, azt kábé ennyi. Utána bementünk a centrumba, ahol volt egy felvonulás. Ez már sokkal jobban tetszett. Móroknak beöltözött csoportok vonultak fel (voltak hastáncosok is), és mindegyik csoportot kísérte egy jó nagy zenekar dobosokkal, fúvósokkal meg más zenészekkel. Volt egy fílingje, nagyon tetszett. Az egész utca zengett a zenétől és aki nem vonult fel, az utcán volt és élvezte a műsort.