Népszerű bejegyzések

2009. október 21., szerda

Madaras: brutális énekesvonulás

2009.10.20.

A szokásos kedd délelőtti madarászásom célpontja ismét Pujol volt. (Ez az a kis bokros erdős rész a tengerparton dűnesorral.) Múlt héten elég volt a récézésből egy időre.
Döntésemet végül is nem bántam meg. Az enyhe, borult időjárás a mérsékelt szellővel ideális volt az énekesezésre. Először kimentem a dűnesorra, ami a helyi jobb poszátákon kívül egy csapat pityert dobott. Sajnos csak réti pityerek voltak, viszont itt át lehet nézni őket rendesen! Habár itt is ugyanolyan idegesen viselkednek, mint máshol, de a homokos, rövidfüves élőhelyen egyszerűbb őket megtalálni, mint a harmiccentis repcében. Nem tudnak elbújni. Meglesz még az a sarkantyús pityer!:)
Utána a seewatching nem hozott semmi különlegeset, úgyhogy mentem is énekesezni. Brutális volt. Ilyet legutóbb Dobrudzsában láttam. A tengerpart melletti valamilyen fenyves-bokros soron olyan mennyiségben mentek keresztül az énekesek mint ott. Megálltam néhány jól átnézhető fa mellett és az énekesek csak jöttek. Egyszerre mindig volt legalább 8-10 madár az általam figyelt két fán és folyamatosan cserélődtek. A legtöbb madár barátka volt, de sok volt a vörösbegy, házi rozsdafarkú, csilpcsalp, fitisz, stb. Persze beesett néhány más faj is, például egy törpeposzáta! Ha igazi ritkaság nem is volt, de élménynek mindenképpen jó volt egy-két óra alatt ennyi énekest látni egyhelyből, ja és persze a törpeposzáta.
A nap során megfigyelt jobb fajok:
szula
korallsirály
karvaly
vörös fogoly
hegyi billegető
kerti rozsdafarkú
réti pityer
vörös fogoly
törpeposzáta
kucsmás poszáta
bajszos poszáta
bujkáló poszáta
szuharbújó
nagy őrgébics (meridionalis)