Népszerű bejegyzések

2011. október 1., szombat

Madaras: gyűrűzés az egyetemen

Eva, a spanyol gyűrűzőközpont koordinátora péntekre adott nekem egy szabadnapot, hogy elmehessek a férjével, Chechuval gyűrűzni. Ő egy egyetemi tanár és az érdeklődőbb diákjai számára gyűrűzéseket tart a biológia tanszék tőszomszédságában lévő botanikus kertben. Ilyenkor a tanulók a gyakorlatban is kipróbálhatják az órán tanultakat, illetve akik kicsit jobban bele szeretnének mélyedni a dologba, esetleg gyűrűzővizsgát szeretnének majd letenni egyszer, itt megtanulhatják a gyakorlatot.

A Kanári-szigetekről hazafele jövet Zsombiék csütörtökön beugrottak meglátogatni. Este bementünk kicsit a központba beszélgetni meg sörözgetni, ahonnan három után keveredtünk haza, úgyhogy bő egy óra alvás után indultam a botanikus kertbe a találkára. Chechun kívül még hat diák jött az akcióra. Összesen három hálót lőttünk fel. Tekintettel arra, hogy Madrid belterületén egy formára nyírt botanikus kertben voltunk és csupán három hálót állítottunk fel, nem számítottam nagy fogásra. Az előérzetem most sem jött be szerencsére. Öt óra alatt harminc madarat fogtunk tizennyolc fajból! Még egy új fajom is volt, a déli geze, amit én gyűrűzhettem meg. Nem semmi egy belterülethez képest.

Ráadásul Chechu is egy igazán laza, humoros forma, úgyhogy nagyon jó hangulatban telt a nap. Mesélt néhány sztorit arról, hogy milyen különös kalandokba keveredik az, aki madiridi parkokban gyűrűz. Nekem egyszer lepisálták a hálómat a Feneketlen-tónál, de mint kiderült, ez nem nagy cucc. Chechuékkal sokkal 'nagyobb dolgok' (értsd szó szerint) is történtek az évek során. Sőt, ellenőrzés közben egyszer például rágyalogoltak egy csávóra, aki előtt éppen ott térdelt egy hölgy, aki amúgy ezzel a legősibb mesterséggel kereste a kenyerét. Magyarul a fickó éppen pipáztatott egy prostit. Ebben eddig semmi meglepő nincs, de azt nem értették Chechuék, hogy miért kell ehhez a stangliba kapaszkodni és rángatni a hálót. Odakiabáltak a srácnak, hogy éppen dolgoznak és igazán odébb mehetnének egy kicsit befejezni a dolgot. Mondjuk ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen a lány is éppen dolgozott. Azt hiszem ezt a szituációt nevezik a szakmák összeférhetetlenségének, bár annak nem mindennapi példája a gyűrűző-prostituált párosítás. Szóval nem egyszerű a madridi gyűrűzők élete. Találkoztak már éppen szertartást végző sátánistákkal, mutogatós bácsikkal, perverzekkel, furcsábbnál furcsább hajléktalanokkal, egyik szerettük hamvait éppen a hálóhelyre eltemető gyászolókkal és még számos különös figurával. Nem tudom, hogy a Népligetben gyűrűz-e valaki rendszeresen, de könnyen el tudom képzelni, hogy ott is hasonló 'élményeket' lehet szerezni.

Egy körül szedtünk le. Nagyon jó kis nap volt sok madárfajjal és jó társasággal. Íme az érdekesebb fajok: déli geze, tüzesfejű királyka, fenyvescinege, réti tücsökmadár, csicsörke, hegyi billegető, kormos légykapó. Jó lenne egy ilyen fajlistát összefogni Pesten három hálóval. Úgy néz ki, hogy vonuláskor a városi parkokban is érdemes lehet madarászni.



réti tücsökmadár határozás közben


tüzesfejű királyka

hegyi billegető


déli geze

fenyvescinege


réti tücsökmadár


kicsit tépett csicsörke (Petinek)