Népszerű bejegyzések

2009. október 11., vasárnap

Madaras: ismerekedés Albuferával


Végre egy kis madarászás. Sikerült felvennem a kapcsolatot egy helyi madarásszal, Bosco-val és meg is beszéltünk tegnapra egy közös madarászást, amit meg is ejtettünk. Kicsit nehezen ment a kommunikáció spanyolul a részemről, de majd lesz ez még jobb is. Örömmel nyugtáztam, hogy a madarászok közti összetartás és feltétlen segítőkészség itt is megvan. Nagyon rendes fickó. Megmutatott néhány jó kis helyet Albuférában. Elsősorban vizes élőhelyeket jártunk végig. A már általam ismert Albufera-tavon kívül beugrottunk egy élőhelyrekonstrukcióra, ami jellegében leginkább az apaji csikópusztai-ht. előtt lévő sitkés élőhelyre hasonlított, csak jóval nagyobb. Lezárt terület, de volt kulcsunk. Valamit mondott, hogy lehet máskor bejönni, ha jól értettem, akkor előtte el kell kérni a kulcsot valahol. A két legjobb faj: bütykös szárcsa (visszatelepített, de van néhány madár, amiknek eredetét nem tudják biztosan, ezeken nincs fehér nyakgyűrű, de jó eséllyel csak elhagyták), és kék fú. Utóbbi elég gyakori a területen. Összesen hat példányt láttunk (fotózáshoz persze messze voltak) és még kettőt hallottunk. Egyéb fajok: feketenyakú vöcsök, sok gémféle, halászsas, sárszalonka, néhány cankóféle, kékbegy, sitke, a mindenhol tömeges szuharbújó és berki poszáta, nagy őrgébics itteni faja/alfaja.

Albufera-tó: sok úszóréce, főleg tőkés, de a többi gyakoribb faj is, négyszáz körüli üstökös réce, két korallsirály, többi itteni sirály, kenticsér, fattyúszerkő, búbosbanka. A tóra egy Pujol nevű helyről érdemes ránézni vagy a látogatóközpont tornyából. Pujol mellesleg jó az énekesekre is, van egy tanösvény, ami egy jó kis bokros-fás részen megy keresztül. A tanösvény egy lagúnához vezet, ami egész jó a partimadarakra, majd a tengerparti dűnék jönnek, ahol megint más fajok vannak, például vörös fogoly. A külső dűnesor tetejéről pedig jól lehet szkennelni a tengert.


Néhány szó a madarászviszonyokról. Bosco szerint jelenlétemmel tíz százalékkal megdobtam az albuferai madarászok számát, tehát itt sincsenek sokan. A régióban (Comunidad de Valancia) összesen hatszáz körüli madarász van Viszont rengeteg a vadász Albuferában. Tegnap vadászat volt és tényleg mindenhol vadászok voltak. Vadászatkor lehetőleg kerülni kell néhány helyet, mert értelmetlen odamenni.

A néhány helyi madarász annyira nem tvícser, inkább csak a környéken, pontosabban csak ezen a területen mozognak. Úgyhogy keresnem kell még tvícserek, mert ha van egy mega a közelben akkor azért kéne menni.