Népszerű bejegyzések

2009. december 23., szerda

Ádám bejegyzése: Ez tényleg egy „őrült város”!!!

Már írtam annak a hétvégének a madaras részéről, amikor Ádám meglátogatott. Hát mit mondjak, a soproniakat nem kell félteni. Szerintem megmutattuk, hogy kell csapatni. Megmutattuk, hogyan lehet az éjszakázást és a madarászást párhuzamosan csinálni. Király hétvége volt, nagyon jól éreztem magam!. Íme Ádi bejegyzése az itt töltött pár napról:

2009.12.04.

A 6 órás busz út után végre megérkeztünk Valenciába 2 erasmusos lleidai kolleginámmal. Dani bácsi már várt ránk, de hamar le is lépett, mert zh-t írt a szegény, így ő csak később csatlakozott hozzánk. Addig én a csajokkal nagy örömömre shoppingoltam egy jót”…

Miután Danival megtaláltuk egymást valencia egy másik felén, ahol ők laktak, addigra már jócskán estére járt az idő.

Vásárlás az esti partyra a jó öreg Mercadonában, vacsora és már indult is a szekér. A forgatókönyv ismerős volt Lleidából: Minél több szesszel oltani szomjunkat még otthon a filléres nedűből, majd irány az ingyen diszkó!:-)

Hatalmas party volt, bár menet közben elhagytunk egy ingyen pia jegyet is, ami azért nagy hiba volt, de még mindig kisebb veszteség, mint vendéglátóm pénztárcája iratostul…J (bocs Dani, ezt ne tudtam kihagyni, annyira abszurd…)

Másnap reggel 8-ra már vártak is ránk a helyi guide-ok (Toni Alcocer és Bosco Dias), Dani barátai, akik a maroknyi valenciai madarász csapat magjai voltak.

A hír a sarkantyús pityerről még a másnaposságot is elfeledtette velem, pedig 3 óránál többet nem aludtam aznap éjjel.

2009.12.05.

Elsőként Albuféra legnagyobb tavára néztünk ki, ahol min. 10 ezer kacsa tartózkodott. Itt leolvastunk egy olasz gyűrűs kenti csért, láttunk 11 bütykös ásóludat, aztán irány a sarkantyús pityeres platz, vagyis a tengerpart. Gyönyörű homokdűnék, egészséges vegetáció és Daninak köszönhetően meglett a pityer is. Többször szólt, 20-30 méterről fotóztuk, király volt. A hangja a házi verébhez hasonlít röptében, farkát gyakran billegette. Egyebek: a sarkantyús pityeren kívül nekem új faj volt a szula (4-5pld), alka (2pld), baleári vészmadár (2-300pld). Volt itt kb. 100 nagy sirály, köztük egy baleári gyűrűs (piros) madárral, amit nem sikerült lavarrni. Sok hering, pár danka, 28 parti lile, 6 fekete réce, 46 ezüstlile, 20-30 fenyérfutó, 422 havasi partfutó, 130 apró partfutó, 3 jó kései sárga billegető, 2 búbosbanka, rengeteg szirtifecske, 10-20 kenti csér…

Utána a rizsföldekre mentünk, ahol 4 holland gyűrűs heringet olvastunk le a kb. 200 madárból. Továbbiak: cca. 15 ezer danka, 400 bíbic, 30 aranylile, iszonyat mennyiségű kis kócsag és pásztorgém, 1 ad törpesas (nekem 2. Spanyolországban), 2 réti cankó, 1 erdei cankó, 9 nagy póling, 3 sárszalonka, 20 pajzsoscankó, ezüstsirály 1 (2. teles), ami itt raritie-nek számít!…Pár sikertelen próbálkozás gyűrűs sirályokra, mivel a területen elég intenzív vízivad vadászat folyt…L Nagyon élvezetes madarászat volt, komoly mennyiségekkel és új fajokkal!

Visszaérve Valenciába Danival, a „hiper-szuper” épületek tetején volt pár tucat sárgalábú, átnézve őket 2 színkombinációsat szedtünk le a turisták nagy meglepetéséreJ

Este a csajok már átköltöztek Danihoz a Student Hostel-ből.

Jóformán másnaposan vágtunk neki az éjszakának a török Mervével és a német Carolinnal, akik tényleg nagyon rendesek voltak. (itt mindenki azt gondol, amit akarJ)

Egy cseh-lengyel házibuliban találtuk magunkat néhány magyar és francia társaságában. Jó kis albérlet volt, a konyha tele alkohollal, igazi erasmus flat! Meg kell, hogy mondjam: Tetszett!

Itt megalapoztuk a rövid távú jövőnket… Daniéknak olyannyira sikerült ez az alapozás, hogy mit ad Isten a diszkótéka felé menet találtak egy bevásárlókocsit az utcán….folytassam, vagy mindenki tudja mi következett……J Igen, Dani, betyár Jani és még egy-két félnótás ki is próbálta a járgányt és sikerült egy üveg minőségi Hacendado, Vega Cristina névre hallgató, remek évjáratú palackos bort összetörniük…

No, miután valahogy lemaradt tőlünk a toliga, nagy nehezen hajnal 3-ra oda is értünk a buli helyre. Itt aztán elszabadult a pokol. Italozás, bárszéken táncolás, hányás (engem lehánytak, de nem tudom ki volt, mert később vettem észre)….

Hajnal 5 és 6 közé teszem azt az időt, mire valahogy taxival hazakeveredtünk, józanul persze!

Délután egykor azért sikerült kikászálódni az ágyból, aztán a csajok leléptek, így a kaja után már mentünk is seewatchingolni bicajjal.

2009.12.06.

Erős szél fújt, de azért így is láttunk pár jó fajt: 2 nyári lúd (nagyon jó faj itt!), 5-6 barna rétihéja húzott alacsonyan a víz felett, 2 ad korallsirály, min. 10-15 szerecsen, 500-1000 danka, 3-400 sárgalábú és hering vegyesen, 2 hegyi billegető, sok kenti csér és egyebek.

Az örvös bukókat sajnos nem láttuk. Hazatekertünk a szembeszélben, aztán kaja és egy közös pálinkázás magyarosan, de csak módjával.

Fél kettőkor hulla fáradtan a pótvacsi után tértünk nyugovóra.

2009.12.07. Albuféra

Ma reggel is 8-kor indultunk a parkolóból, de ma Bosco Dies vitt minket Danival. Ő is nagyon vágta a fajokat és úgy ismeri a területet, mint a tenyerét.

Először a golfpályához mentünk, de már útközben a kocsiból láttunk egy törpesast!

A parton szuper idő és jó fények valamint egy nagy halfarkas fogadott minket közel a parthoz. 5-10 szula (vadásztak is, öreg+fiatal), 2 alka, sok kenti csér, 100-200 baleári vészmadár közel a parthoz és volt pár tuti bukdosó is végre!!, hering-sárgalábú vegyesen, danka százával, 30 fenyérfutó, 7 fekete réce, 300 csörgő a tenger felől jöttek, mivel a vadászat miatt kimennek a nyílt vízre Albufera-ból!+messze a parton ezüstlilék, apró-havasi partfutók…

A golfpálya után még 2 helyen, néhány kilométerrel délebbre kinéztünk a tengerre, de a vészmadarakon és 10 késői molnárfecskén kívül mást nem láttunk.

Végül a rizskazettákon kötöttünk ki. Az elején nehezen találtuk meg az ideális sirályozó helyet, mert szét voltak szóródva kis csapatokra. Fajok: 2 korallsirály, 1 szerecsen, 1-200 hering, köztük egy piros gyűrűssel, amit nem bírtunk leolvasni, 1 réti cankó, 40 aranylile, 15 pajzsos, 1 törpesas, 300 bíbic, 300 szárcsa, 30-40 kis vöcsök, 1 kanalasgém, 1 havasi partfutó és végül, de nem utolsó sorban az egyik traktor után haladó danka csapatból 30-50 méterről sikerült kiszednünk 2 színes gyűrűs madarat, az egyik egy rétszilasi 2008-as jelölésű volt, a másik pedig egy szerb gyűrűs. Ezzel egy álom vált valóra, legalább is ami engem illet, mivel végre sikerült egy magyar gyűrűset kint leolvasni és fotózni! E hab volt a tortán az 5 új fajom mellé! Volt még pár fém gyűrűs is, de ezekkel nem foglalkoztunk, mivel sárosak voltak. Szerencsés helyzetből még több madarat le lehetett volna olvasni, de hát a terület 21 ezer ha és van 8-10 madarász egész Valenciában ha jól tévedek…

Szuper hétvége volt, csak kár, hogy így elszalad! Nekem 5 új faj+magyar gyűrűs madár…tényleg egy álom vált valóra!

Köszi Dani bácsi, remélem továbbra is ilyen jól nyomod majd ott kint aztán meg itthon majd együtt is találunk végre valamit….például egy spanyol gyűrűs kuhit..!:-)