Népszerű bejegyzések

2010. augusztus 4., szerda

Koszovo

2010.07.31.

Bo ket napja ugy erzem magam, mint Stohl Buci sohakinemfogyo poharaban a sor (tehat mint akit megittak majd egybol kidobtak, azt ezt meg ketszer), valami betegseg miatt. Emiatt kimaradtam a dolgokbol, ugyhogy most irnek kicsit a helyrol, ahol dolgozunk es a kornyekerol.
Merida egyik kulso, kevesbe meno negyedeben melozunk. Magaval a kerulettel semmi baj nincsen, teljesen kulturalt, vidamak az emberek, stb, stb, stb. Munkahelyunk toszomszedsagaban viszont ott van Koszovo is, ami egy hagyomanyos szegenynegyed. Az ilyen helyektol ovva intik a turistakat a nagykovetsegek honlapjain.
Koszovonak csak egyetlen kocsival is jarhato utcaja van, a tobbi csak gyalogos sikator. A reszletes helyleiras helyett sokkal talalobb, ha a hely nevenek eredetet irom le. Amikor volt a del-balkani haboru es a vilag minden csatornaja a koszovoi haborus helyzetrol sugarzott kepeket, az itt lako emberek felfedeztek a hasonlosagot sajat viskoik es a balkani szetbombazott hazak kozott, ezert elneveztek negyeduket Koszovonak. A nevedas dolga altalaban az allam dolga, de mivel ezt a reszt nehanyszaz kisemmizett csalad hoditotta el a termeszettol, igy a terulet elkeresztelese is oket illette.
Azota az idok soran peldaerteku dolgok tortentek. A lakosok osszefogtak es allami+civil+sajat eroforrasokbol elkezdtek harcolni Koszovo jobba teteleert. Evrol evre epult ki a viz es csatornahalozat, bevezettek az aramot, tavaly pedig lebetonoztak az utakat. A hazak mogotti hegyoldalon a munkanelkuliek egy resze termeszt valamit, amit a helyi piacon adnak el, ilyen modon is egy kis bevetlhez jutva. Civil segitseggel jelenleg is tobb program van folyamatban, melyek tobbsege az onfenntartas otthon csodaszerkent emlegetett, de a gyakorlatban sokszor megfoghatatlan avagy csak ritkan megvalosulo fogalmara epul. Nagyon ugy nez ki, hogz itt valamennyire mukodik a dolog. Habar meg mindig Merida legveszelyesebb reszenek szamit es meg a nem ottlako helyiek is ovva intenek mindenkit attol, hogy arra koricaljon, megis Koszovo mar sokkal elhetobb, mint az altalunk csak a tvbol ismert mas del-amerikai szegenynegyedek.